עיצוב ישראלי – מטולה

מעניין מאוד להגדיר מהו עיצוב ישראלי. מהם המאפיינים שלו?
לדעתי זה עיצוב שמשתלב הכי נכון עם המקום. מבחינת החומרים, האוירה, האנשים.
מטולה זו דוגמא מצויינת לעיצוב ישראלי.

נעבור ברחוב המייסדים. ממש כמו בכל הרחובות המוכרים האלו במושבות הברון. המושבות של פעם. מטולה נוסדה בשנת 1893 על אדמות שרכש הברון רוטשילד. בניגוד למרבית המושבות שהקים, מטולה לא נושאת שם של בין משפחה. היחידה שלא מורכבת משתי מילים. היא קרויה על שם הכפר הדרוזי שממנו נקנו האדמות. כפר אומתללה.
ואולי, זה משייך אותה עוד יותר למקום.

מכאן גם סגנון הבניה שלה. ההתלבטות היתה האם לבנות בתים שדומים לאלו שננטשו באירופה. משם הגיעו החלוצים. או לבנות אותם בסגנון שיותר דומה למקום. שעושה שימוש בחומרים ובאופי של הבניה המקומית. עיצוב ישראלי.
המוזר הוא שבסוף נעשתה איזו הכללה של שניהם. כך נוצרו בתים עם גגות רעפים ואלמנטים שמזכירים את הבניה המקומית.

אבן כחומר גלם

האבן היא החומר גלם העיקרי בבניה. חשופה ובולטת. קרוב למטולה יש מחצבה. כך שלא היה צריך לשנע את האבנים מרחק רב. חזיתות הבית מורכבות מאותן אבנים מסותתות עם חיבורי מלט גסים. הדוגמא שנוצרת מאוד אופיינית לבניה של פעם. בלי שליכט חיצוני צבעוני. בלי לוחות צמנטבורד. בלי חיפוי לוחות דמויי שיש. פשוט אבן ומלט. דוגמא שמייצרת אצלנו תחושה של עיצוב כפרי.
אחת הדרכים בהם יש נסיון להעתיק את הדוגמא הזו, היא על ידי שימוש בבריקים. בשנות ה 50 היה נהוג לבנות בארץ עם אבני סיליקט. בריקים קטנים יותר. לכן השימוש בבריקים, גם היום, מזכיר עיצוב ישראלי.

מרפסות קדמיות

המרפסות שלנו היום הן בהמשך לסלון. גם בבתים פרטיים, אנחנו רואים שהישיבה היא בצד האחורי של הבית. פעם, היה נהוג לשים את המרפסות מקדימה. לקבל את האורחים. האזור המקורה, עם מקומות הישיבה, היה ליד דלת הכניסה. זה יוצר תחושה של שליטה על הבית. ולא בכדי. המושבות של פעם נבנו כך: היה רחוב ראשי. משני צדיו היו הבתים. מאחוריהם היו החצרות והמשקים. הבתים, בעצם הגנו על המשקים. לכן גם אזור הארוח והישיבה היה כלפי הרחוב. היום אנחנו משתדלים לשמור יותר על פרטיות. לכן המרפסות והגינות, הן לרוב אחוריות. לדעתי יש משהו נחמד שיושבים מקדימה ורואים כל מה שקורה ברחוב, ומסביב.

צבעוניות של כחול וחול

שילוב צבעים שאני מאוד אוהבת. הכחול נחשב צבע שמרחיק עין הרע. כך לפחות האמינו האנשים שגרו אז בארץ. לא בכדי הפתחים, דלתות וחלונות, צבועים בכחול. לא לתת לרוע להכנס הביתה. בין אם האמונה הזו קיימת עדיין או לא, זה צבע מרשים ועוצמתי. בעיקר בגוון הכהה והברור שלו. שימוש בצבע כחול, היום, נחשב נועז. פעם זו היתה הנורמה. בעיצוב ישראלי של פעם יש עוד אלמנטים כחולים. למשל כדורי הזכוכית שתלויים לקישוט.
השילוב של הכחול וצבע האבן יוצר מראה שאנחנו רגילים אלו כמראה של עיצוב מקומי. עיצוב ישראלי.

מהוא עיצוב ישראלי בעיניכם?

לקינוח, משהו מאוד מודרני – ארגזי תפוחים נטושים. היום זה גם קשור למקום


למבחר פרויקטים שעיצבתי – לחץ כאן
בואו נכיר עוד קצת. הנה כמה מילים עלי – לחץ כאן

דנה מורן מעצבת פנים – חברת ארגון מתכנני ומעצבי הפנים

, , , , , ,
דירת קבלן – עושים שינויים
שחור בעיצוב הבית – הלבן החדש

פוסטים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

Fill out this field
Fill out this field
יש להזין אימייל תקין.

תפריט