זה לא סוד. בחורף אנחנו אוהבים לאכול יותר… ויש מי שרואה בזה הזדמנות לשפץ את המטבח. גם כשמרחב אינו גדול מאוד, בתכנון נכון אפשר לייצר מטבח שהוא פרקטי, נעים ויפה. הנה כמה רעיונות של עיצוב מטבח קטן
מרחב פעולה
רוב המטבחים אינם רק פס אחד של ארונות. הם בנויים בצורה של ר או ח או אפילו בשני קוים מקבילים. אם כן, מהו מרחב הפעולה האידיאלי בין חלקי המטבח השונים? לרוב ממליצה להשאיר מטר ועשרים עד מטר וחצי מול כל ארון. כלומר, צעד וחצי. זה אומר שיש מספיק מרחב לפתוח מגירה, או ארון, ועדיין לא להתקל בארון שמאחורי או באי. בעיצוב מטבח קטן חשוב לקחת את זה בחשבון שכן מרחב הפעולה אינו גדול ורצוי שיהיה מחושב נכון.
את מדיח הכלים משתדלת לא למקם בפינה מפני שזה אומר שכאשר הוא פתוח הוא מנטרל את המגירות שלידו. כנל לגבי מגירת התבלינים.
לעיתים מבנה המטבח מכתיב לנו דברים אחרים. במידה וניתן, כדאי לנסות ליישם את הכללים האלו. ככלל, נושא המידות חשוב מאוד בעיקר בעיצוב מטבח קטן. בשל מרחב פעולה מצומצם, ההתנהלות חייבת להיות נכונה ויעילה.
מתחת לחלון
בכל מטבח יש חלון (או לפחות זו השאיפה) אז מה נכון למקם מתחת לחלון? את הכיריים או את הכיור?
במידה ואתם לא רוצים להשתמש בקולט אדים, יהיה נכון למקם את הכיריים מתחת לחלון. פותחים מעט את החלון וריח הטיגון בורח החוצה. הדבר נכון בעיקר כשיש כיריים חשמליים או אינדוקציה. אז אין סכנה שהלהבה תכבה מהרוח. ייתרון נוסף, במידה ויש חלון מאחורי הכיריים, אין צורך לחפות את הקיר.
תמיד נעים לשטוף כלים, או לעבוד בכיור, ולהביט החוצה. פה מגיע הייתרון של הכיור מתחת לחלון. אולם, קיימת פה מגבלה. לא ניתן להשתמש במתקן ייבוש כלים בארון עליון. אם אתם אוהבים את זה, הכיור צריך להיות במיקום אחר.
מקומות ישיבה
כמה מקומות ישיבה צריך במטבח? באי? האם בכלל?
מאוד תלוי בהרגלים של דיירי הבית. לרוב הישיבה על האי משמשת לארוחות קלות, כמו ארוחת בוקר. פחות לארוחות החגיגיות והגדולות של שישי בערב. לכן זו יכולה להיות ישיבה גבוה. בישיבה כזו לא תמיד חייבים ליצור מקומות לכל דיירי הבית. בעיצוב מטבח קטן, אם פינת האוכל מספיק קרובה, לא בטוח שבכלל צריך מקומות ישיבה במטבח.
קחו בחשבון שהאי בראש ובראשונה משמש כעוד משטח עבודה וזו הפונקציה הראשית שלו.
צבעוניות
רב המטבחים, היום, אינם סגורים בחדר אלא פתוחים לחלל הציבורי של הבית. בעיקר לסלון. חשוב לשמור על הצבעוניות והאחידות של כל החלל הזה. לא לנתק את המטבח משאר הרהיטים. זה נכון בבחירה של חזיתות הארונות, בצבע והטקסטורה של החיפויים ואפילו בהחלטה לגבי אופי הכיסאות. מצד שני, במידה ורוצים לייצר נקודת פוקוס דרמטית, כמובן שאפשר להכניס צבעוניות שונה ומרתקת. באופן אישי, מעדיפה להתיחס למטבח כחלק מהחלל הציבורי ולא כיחידה בפני עצמה
שאלות ותשובות
מהי המידה הנכונה של ארונות גבוהים במטבח קטן?
במידה והחלטתם להוסיף ארונות גבוהים, כדאי למקסם את הפוטנציאל שלם. בדרך כלל, ארונות גבוהים הם בגובה 70 – 80 סמ ומעליהם סגירה של גבס. במטבח קטן, ממליצה לבנות ארונות שמגיעים עד התקרה. במדפים הנמוכים, יחסית, שמים דברים שמתמשים בהם ביום יום. למשל כוסות או קערות קטנות. במדפים הגבוהים שמים דברים שרוצים לאחסן אבל לא בשימוש תדיר. למשל, כלים של פסח או סט כלים מיוחד לארועים.
איזה ידיות בוחרים במטבח קטן?
רצוי ידיות מינמליסטיות או כאלו שאינם בולטות יותר מדי. מכיוון שטווח הפעולה במטבח הוא קטן, אנחנו לא רוצים להתקל בידיות.
ישנן ידיות מדגם "במה" שיושבות על גוף הארון ולא על הדלת. זו מאין מגרעת שיש בגוף הארון כך שניתן להכניס את היד ולפתוח את הדלת. הם נותנות מראה מודרני וצעיר ולא בולטות מדי.
לרוב במטבחים קטנים אני ממליצה על ידית מהדגם הזה.
איך מטפלים בפינה במטבח בצורת ר?
פינות במטבח זה החלק שהכי קשה לנצל אותו.
התשובה הכנה? לא מטפלים. משאירים אותה ריקה.
ישנם הרבה פתרונות של פרזול כזה או אחד לניצול של הפינה הזו. בסופו של דבר, אף אחד מהם לא מנצל את הפינה ביעילות גבוהה. בנוסף, צריך לוותר על יחידת המגירות (או הארון) שלידם כדי להוציא את המידוף הנשלף הזה החוצה.
פועל יוצא, כמות האחסון של שתי היחידות האלו (הפינה + הארון ליד) היא פחותה מאשר יחידת מגירות בארון ליד.
לכן, ברוב המטבחים אני לא ממליצה לנסות לנצל את הפינה אלא להשאיר אותה ריקה.
דנה מורן – מעצבת פנים מהוד השרון
אם אתם בונים, משפצים או רכשתם דירה מקבלן, אני יכולה לעזור לכם בעיצוב הפנים. למידע נוסף לחצו כאן
בואו נכיר עוד קצת. הנה כמה מילים עלי – לחץ כאן











2 תגובות. השאר/י חדש
[…] (לעוד כמה עצות מעשיות בתכנון המטבח בפוסט כאן) […]
[…] לקריאה נוספת עיצוב מטבח קטן – טיפים לעיצוב נכון לחץ כאן […]